bleeding-and-first-aid-related-to-woundsVerenvuodon aiheuttajana on yleensä haava tai vamma, mutta toisinaan sen taustalla voi olla myös vakava sairaus. Haavan ja vamman syntymekanismi ja esimerkiksi iskun voimakkuus vaikuttavat siihen, kuinka laajasti ja kuinka syvältä iho ja kudokset sen alapuolella vahingoittuvat. Erityisesti haavoihin voi liittyä ulkoisten merkkien lisäksi myös sisäelinvaurioita. Toisin sanoen haavan ulkomuoto ei kerro mahdollisista syvemmällä kudoksissa tapahtuneista vaurioista. Haavojen ja vammojen seurauksena voi olla ulkoinen eli näkyvä verenvuoto tai sisäinen verenvuoto. Sekä ulkoinen että sisäinen verenvuoto voivat olla pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisia.

Jo pienikin ulkoinen verenvuoto aiheuttaa helposti mielikuvan siitä, että joku on loukkaantunut vakavasti ja vuotaa runsaasti verta. Syy tähän on se, että jo pieni määrä verta värjää sekä sotkee loukkaantuneen ja hänen vaatteensa. Runsas ulkoinen verenvuoto on loukkaantuneelle vaarallinen, sillä se vähentää elimistössä kiertävän veren määrää ja saattaa johtaa verenkierron vakavaan häiriötilaan eli sokkiin. Erityisesti pään ja kasvojen alueelle syntyneistä haavoista vuotaa yleensä paljon verta. Tärkein ensiapu runsaassa ulkoisessa verenvuodossa on vuodon mahdollisimman nopea tyrehdyttäminen. Loukkaantunut tulee ensin asettaa istumaan tai makuulle, minkä jälkeen verenvuoto tulee yrittää tyrehdyttää ja haava sitoa. Runsas ulkoinen verenvuoto edellyttää usein lääkärihoitoa, joten tilanteen vakavuudesta riippumatta on suositeltavaa aina soittaa hätänumeroon 112.

Sisäisessä verenvuodossa verta vuotaa joko elimistön onteloihin, kudoksiin tai kudosten sisällä. Nimensä mukaisesti sisäinen verenvuoto ei näy päällepäin, joten se voi olla hyvinkin salakavala. Se voi johtua esimerkiksi fyysisen väkivallan aiheuttamasta pehmytkudosvammasta, kuten voimakkaasta sisäelimiä vahingoittaneesta iskusta. Myös erilaiset sairaudet, kuten vatsahaava tai valtimon repeäminen, voivat aiheuttaa vakavan sisäisen verenvuodon. Koska sisäinen verenvuoto ei näy ulospäin, sen olemassaolo havaitaan pääasiassa silloin, kun loukkaantuneella alkaa ilmetä verenvuotosokin oireita. Sisäisen verenvuodon hoitaminen edellyttää aina lääkärihoitoa, minkä takia verenvuotosokin oireita havaittaessa tulee soittaa välittömästi hätänumeroon 112. Tämän jälkeen loukkaantuneen hengitys ja verenkierto on turvattava, ja hänelle on annettava sokin oireiden mukaista ensiapua.

Lievät kolhut ja lyönnit voivat niin ikään aiheuttaa sisäistä verenvuotoa. Verenvuodon saa aikaan pinnallisten verisuonien repeytyminen, minkä seurauksena ihonalaiseen kudokseen vuotaa verta. Kudoksiin vuotava veri näkyy vahingoittuneen alueen turvotuksena ja punoituksena, joka pikkuhiljaa muuttuu mustelmaksi. Erityisesti lievissä pehmytkudosvammoissa sekä nivelvammoissa paras ensiapu on kolmen K:n ohje (kylmä, kohoasento ja kompressio).