plasters-protectMeistä jokainen on varmasti jossain vaiheessa elämäänsä loukkaantunut tavalla tai toisella joutumalla pieneen tapaturmaan tai onnettomuuteen. Pieniä haavoja tulee ja menee ja se kuuluu tavalliseen elämään. Toisinaan niitä aiheuttavat erilaiset terävät esineet esimerkiksi vahingossa leipää leikatessa tai juustoa höylätessä, toisinaan otteen lipsuminen esimerkiksi teippirullasta, saksista tai katon räystäästä. Kissan raapaisut ja paperihaavatkin ovat varsin tavanomaisia.

Vaikka suurin osa pienistä haavoista kuuluvatkin normaaliin elämiseen, eikä niistä seuraa mitään sen vakavampaa, on kuitenkin tärkeää olla valmistautunut kaikkiin tilanteisiin varmuuden varalta. Tämän vuoksi onkin äärimmäisen hyvä, että lapsiperheissä on saatavilla ensiapupakkaus haavereiden varalta, sillä etenkin lapsilla on taipumus ajautua erilaisiin ongelmiin vilkkautensa ja uteliaisuutensa vuoksi. Toisaalta myös työpaikoilla edellytetään yleensä ensiapupakkausta, sillä koskaan ei tiedä, milloin sitä voidaan tarvita.

Haavat paranevat yleensä itsestään, eikä niistä jää sen kummempia arpia tai muistoja, mutta niiden suhteen on syytä olla kuitenkin tarkkana. Toisinaan haava voi esimerkiksi ruveta tulehtumaan ja seurauksena voi pahimmillaan olla esimerkiksi verimyrkytys. Tämän vuoksi kunkin haavan kohdalla on syytä pohtia, miten sitä voisi parhaiten hoitaa tulehdusten ehkäisemisen kannalta. Tarjolla on nykyään valtavasti erilaisia haavasiteitä ja laastareita, joista voi valita kuhunkin tilanteeseen sopivimman vaihtoehdon riippuen haavan tyypistä ja vakavuudesta sekä lisäksi siitä, missä haava sijaitsee. Tutkimustulokset osoittavat, että parhaiten suurin osa haavoista paranee siten, että sen huuhtelee haalealla vedellä ja kuivaamisen jälkeen peittelee sen laastarilla, jolloin se saa rauhassa parantaa itse itsensä suojaavan laastarin alla. Haava-alueen koskettelemista on syytä välttää, eikä laastarien uusiminen alituiseen myöskään ole suositeltavaa, sillä haavan ympäristö rasittuu jatkuvasta repimisestä.

Nykyään pienten haavojen hoitoon tarjolla on jos jonkinmoisia laastarivaihtoehtoja jokaiseen tarpeeseen. Markkinoilla on niin kangaspintaisia, elastisia ja vedenkestäviä laastareita. Tarjolla on niin valkoisia, ruskeita kuin erilaisin lapsia miellyttävin hauskoin kuosein varustettuja vaihtoehtoja. Laastareita löytyy niin itse sopivan kokoiseksi leikattavina levyinä kuin erilaisissa muodoissa kuten ympyränmuotoisina, neliöinä ja suorakaiteenmuotoisina. Laastareissa saattaa olla lisättynä ainesosana esimerkiksi hoitavaa aloe veraa. Kun valinnanvara on näin suurta, löytyy haavalle kuin haavalle taatusti sopiva vaihtoehto laastareista.