childrens-woundsOnko perheessäsi vauhdikkaita lapsia? Kuluuko perheessäsi paljon laastaria? Lapsille sattuu monenlaisia pieniä tapaturmia. Pienet naarmut ja haavat kuuluvat lapsen elämään, varsinkin kesään. Kaikki lapset saavat jossain vaiheessa elämäänsä haavan, mutta onneksi suurin osa haavoista voidaan hoitaa helposti kotona. Tässä artikkelissa kerromme lasten haavoista ja niiden hoidosta.

Mistä lapsi voi saada haavan?

Tyypillisesti lapsi saa naarmun tai haavan kaatuessaan kesänä asfaltilla tai hiekalla. Liikkumaan opetteleva lapsi voi myös saada haavan kasvoihinsa tai huuleensa, jos esimerkiksi etuhampaat osuvat muksahduksen seurauksena huuleen. Usein kysymys on pienestä haavasta, jonka voi hoitaa kotona. Erityisesti suussa ja kasvoissa olevat haavat saattavat vuotaa runsaastikin, mikä voi olla vanhemmille pelottavaa. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että aikuiset pysyvät rauhallisina eivätkä itse säikähdä verenvuotoa.

Miten haavoja hoidetaan?

Kaikkien haavojen hoidossa ensimmäiset vaiheet ovat verenvuodon tyrehdyttäminen ja haavan puhdistaminen. Vasta haavan puhdistamisen jälkeen on mahdollista arvioida, tarvitseeko haava lääkärin hoitoa vai ei. Haavan puhdistaminen onnistuu helpoiten lämpimällä vedellä, mutta haavan voi puhdistaa myös fysiologisella keittosuolaliuoksella tai desinfektioaineella. Jos haava vuotaa runsaasti, kannattaa sitä painaa puhtaalla sideharsotaitoksella vähintään 5-10 minuutin ajan. Puhdistetun haavan voi peittää ensin rasvalapulla ja sen jälkeen puhtailla harsotaitoksilla. Ihan pienten haavojen peittäminen onnistuu parhaiten laastarilla. Muutaman päivän kuluessa haavan paraneminen alkaa ja siihen muodostuu rupi.

Milloin lapsi on vietävä lääkäriin?

Vaikka haavojen hoito onnistuu suurimmassa osasta tapauksia kotona, joskus lääkärikäynti on kuitenkin tarpeen. Jos haava vuotaa runsaasti eikä verenvuoto painamisesta huolimatta tyrehdy 10 minuutissa, lapsi on vietävä lääkäriin. Jos haavassa on lasinsiruja, piikkejä tai se on muuten vaikeasti puhdistettava, kannattaa myös suunnata lähimpään päivystykseen. Suuret ja syvät haavat vaativat ompelun tai liimauksen. Ompelutarve riippuu pääosin siitä, missä kohdassa haava sijaitsee sekä siitä, miten syvä se on. Kasvoissa melko pienetkin haavat yleensä liimataan tai ommellaan. Toisinaan jo paranemassa oleva haava tulehtuu. Tulehduksen merkkejä ovat turvotus, punoitus, kuumotus ja särky. Jos epäilet tulehdusta lapsesi haavassa, vie lapsi lääkäriin. Myös kaikki puremahaavat on hyvä näyttää lääkärille.