Ovatko ensiaputaitosi ajan tasalla? Tiedätkö, miten haavoja ja ruhjevammoja tulisi hoitaa? Jos epäröit vastauksessa, älä ole huolissasi. Olemme nimittäin koonneet tälle sivustolle sinulle hyödyllistä tietoja haavoista ja niiden hoidosta. Löydät sivustoltamme asiantuntijatietoa sisältäviä artikkeleita haavojen, ruhjeiden ja pienten vammojen ensiavusta ja hoidosta. Saat myös tärkeää tietoa siitä, milloin haava vaatii lääkärin hoitoa.

Pienet haavat ja ruhjeet kuuluvat elämään, varsinkin lapsiperheissä. Naarmuja ja haavoja syntyy tyypillisesti erityisesti kesällä, jolloin lapset juoksentelevat asfaltilla ja hiekkakentillä. Suurin osa haavoista paranee itsestään ja niiden hoitamiseen tarvitaan vain muutama yksinkertainen vaihe. Jos haava kuitenkin on suuri tai jos verenvuoto ei kotikonstein tyrehdy, täytyy turvautua päivystävän lääkärin apuun.

Suurin osa meistä on joskus käynyt ensiapukurssin, mutta käytön puutteessa nekin taidot valitettavasti ruostuvat. Ensiapukursseja järjestävät monet organisaatiot ja yhteisöt, joten sinun tarvitsee vain löytää omaan aikatauluusi parhaiten sopiva kurssi. Muista myös ottaa selville, tarjoaako työnantajasi mahdollisuuden ensiapukurssin käymiseen. Joissakin ammateissa, kuten hoitoalalla sekä opetustehtävissä työskentelevillä, ensiaputaidot ovat tärkeässä roolissa.

Koulutus ja harjoittelu auttavat ensiavun antamisessa, mutta on tärkeää huolehtia myös siitä, että ensiapulaukut ovat riittävän hyvin varustettuja ja toimintavalmiita. Kotona lääke- tai ensiapukaapin sisältö voi olla laajempi kuin esimerkiksi autossa olevan ensiapupakkauksen. Myös mökillä, veneessä ja lasten hoitolaukussa on hyvä olla omanlaisensa ensiapupakkaus, joka sisältää myös haavojen hoidon kannalta välttämättömimmät tarvikkeet.

Haavojen hoidon ensimmäisiin vaiheisiin kuuluvat verenvuodon tyrehdyttäminen ja haavan puhdistaminen. Puhdistaminen onnistuu helpoiten lämpimällä vedellä, mutta myös desinfiointiainetta voi käyttää. Pienissä haavoissa verenvuoto tyrehtyy yleensä nopeasti itsekseen, mutta tyrehtymistä voi tarvittaessa edesauttaa painamalla. Suuret haavat edellyttävät aina lääkärissä käyntiä. Kasvojen alueella olevia pieniäkin haavoja kannattaa usein käydä näyttämässä lääkärille.